Kalendar

KPZ poluotvorenog tipa Tuzla

ISTORIJAT

Ne zna se kako je izgledala prva zgrada tuzlanskog zatvora, ali se zna da je bila na istom mjestu, gdje je 1850 godine podignuta Kršla-zatvor iz turskog perioda. Kršla se nalazila na prostoru gdje je 1905. godine sagrađena zgrada Gimnazije- na prostoru između Muzičke škole i nekadašnjeg Doma zdravlja i korištena je sve do izgradnje novog Okružnog zatvora nazvanog Štok.(izgrađen krajem 19. vijeka), a kojin postoji i dan danas. Štok je dobio naziv po njemačkom projektantu Štoku, opa.)

U Kršli, u tom tuzlanskom zatvoru iz turskog perioda, izdržavali su kaznu ne samo tuzlaci, nego i pobunjenici protiv turske vlasti iz šireg područja-posavci, semberci i jataci sa majevice, stanovnici izvan tuzlanskog kadiluka. U zatvorskom dvorištu postojalo je veliko ognjište, na kojem su zatvorenici sami sebi pripremali hranu od namirnica koje su im donosile njihove porodice.

Za vrijeme Bajrama i Božića, građani su im takođe slali poklone u namirnicama. Lakši zatvorenici mogli su izlaziti iz zatvora.Po dolasku Austrougarske, Kršla je pretvorena u konjušnicu, a srušena je zbog izgradnje Gimnazije...!

Počev od 1998.godine tadašnji okružni zatvor u Tuzli i Okružni zatvor u Orašju nastavljaju sa radom kao Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Tuzli sa Odjeljenjem u kantonu-županiji Posavskoj.. Od 2011. godine Odjeljenje u Orašju počinje sac radaom kao Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Orašju.
U objektu KPZ-a Tuzla u centru grada, smještena je uprava, pritvorska jedinic, te odjeljenje za ženske osuđene osobe.
U maju 2009.godine, otvoren je novi zatvorski objekat KPZ-a Tuzla Odjeljenje Kozlovac, koje čine dvije međusobno povezane zgrade i jedna izdvojena zgrada, ukupnog smještajnog kapaciteta 181 zatvorsko mjesto, prema evropskim zatvorskim pravilima ( 4 m2 i 10 m3 po jednom osuđeniku).

Osim što će zatvorenicima u novom objektu zavoda biti omogućen boravak u savremeneo opremljenim prostorijama, posebna pažnja prilikom izgradnje posvećena je sistemima aktivnog i pasivnog nadzora i općim sigurnosnim uvjetima. Sve prostorije za zajednički boravak zatvorenika, objedovanje i radnu terapiju pod stalnim su video nadzorom, a zatvorskin prozori i vrata dodatno su osigurana šipkastim zaslonima i posebnim staklima otpornim na lomljenje i rasipanje, kako bi se spriječila mogućnost namjernog samoranjavanja i ozlieđivanja zatvorenika i zatvorske starže.

Objekat sadrži i prostorije za zatvorsko osoblje i stražu, te savremeno opremljenu zavodsku ambulantu (stacionar), posebno opremljenu prostoriju za razgovore osuđenika s posjetiteljima i advokatima, radnicima za terapijski rtad, vježbaonicu i ostale sadržaje predviđene evropskim zatvorskim standardima i pravilima.

Odlukom Federalnog ministra pravde u 2009.godini, pri KPZ Tuzla, osniva se posebno Odjeljenje za izvršenje odgojne mjere upućivanja u odgojno popravni dom na privremenoj osnovi.Nakon iozvršenih rekonstrukcija u centralnoj zgradi Zavoda, stvoreni su minimalni uslovi za boravak 15 maloljetnika na izvršenju odgojne mjere.

Izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH, počev od 2011. godine, osnovano je posebno Odjeljenje za izvršenje odgojne mjere upućivanja u odgojno popravni dom pri Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa u Orašju.
0 0