Novosti

Održana dvodnevna Radionica u okviru realizacije projekta „Izgradnja kapaciteta medicinskog osoblja unutar kazneno popravnih zavoda u Bosni i Hercegovini“

 

15.12.2022 10:37
Slika
 
Dana 12.-139.12.2022.godine, u organizaciji Instituta za populaciju i razvoj (IPD) održana je dvodnevna Radionica u okviru realizacije projekta „Izgradnja kapaciteta medicinskog osoblja unutar kazneno popravnih zavoda u Bosni i Hercegovini“, na kojoj su učestvovali g. Jasmin Omerbegović, direktor KPZ Tuzla i g. Emir Alić, pomoćnik direktora za Sektor zdravstvene zaštite. Pored predstavnika KPZ Tuzla na navedenoj radionici su prisustvovali predstavnici Fedralnog ministarstva pravde, Ministarstva pravde RS, kao i predstavnici kazneno popravnih zavoda u Tuzli, Zenici, Mostaru, Bihaću, Busovači, Orašju, Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Foči i Trebinju.

Na Radionici između ostalih aktivnosti prezentirana su dva dokumenta i to „Priručnik i Protokol/Smjernice za medicinsko osoblje unutar kazneno popravnih zavoda u Bosni i Hercegovini“ koji su kreirani zalaganjem Radne grupe koju su činili stručnjaci iz oblaasti psihijatrije, psihologije, ljudskih prava te entitetskih ministarstava pravde i zdravstva, a koj su izrađeni na osnovu podataka dobijenih nakon procjene koje su proveli stručnjaci iz FGIP-a i IPD-a, u periodu od 21.01. do 28.04.2022.godine i kojim je obuhvaćeno 13 kazneno popravnih zavoda u Bosni i Hercegovini.

Dobijeni podaci procjene o trenutnom stanju osuđenika sa poteškoćama i problemima u mentalnom zdravlju, njihovim zdravstvenim potrebama i stepenu poštovanja njihovih prava kao i potreba osoblja kazneno popravnih zavoda, poslužili su kao polazište za izradu navednog Priručnika a zatim i Protokola/Smjernica za medicinsko osoblje unutar kazneno popravnih zavoda u Bosni i Hercegovini kao edukativnog materijala i stručnih obuka za medicinsko osoblje u zatvorima i forenzičkim ustanovama, koji su predstavljeni u okviru Radionice.
0 0